TEKLİF FORMU






Gsm – Whatsapp : 0532 134 08 98 – 0532 509 37 91

Bizi Takip Edin:
 
Zafer Çapkın Kına Organizasyon > Kına gecesi organizasyonu  > Kına Gecesinin Anlamı Nedir?
kına gecesinin anlamı nedir

Kına Gecesinin Anlamı Nedir?

Kına Gecesinin Anlamı Nedir?

Birçok kültürde olduğu gibi Türk kültürünün en önemli parçalarından biri de düğün törenleridir onun öncesinde ise kına gecesi Kültürümüzde düğün törenleri ile birlikte kına yakma törenleri de yapılmaktadır. Genellikle düğünden bir gece önce yani gelinin baba evinde kalacağı en son gecede yapılan kına törenleri duygu yüklü, hüzünlü ancak bir o kadar da eğlenceli ve keyifli zamanlardır.

Türk – İslam gelenek ve göreneklerinde kına merasimlerinin çok büyük önemi vardır. Evliliğe giden yolda aile evinden ayrılmanın hüznü ile sevdiğine kavuşmanın sevincini simgeleyen kına yakma törenleri günümüzde sıklıkla yapılmaktadır.

Kına gecelerinde uygulanan adetler ve uygulamalar yöresel olarak değişmektedir. Günümüzde artık kına gecelerinde hem eskinin adetleri hem de modern yaşamın adetleri bir arada bu töreni oluşturmaktadır. Çoğunlukla da bekârlığa veda partisi tadında yapılan bu geceler geleneklerin ve modernliğin çok güzel karışmış halidir.

Neden Kına Yakılır?

neden-kina-yakilir-300x293 Kına Gecesinin Anlamı Nedir?

neden kına yakılır

Çok eskiye dayanan geçmişi ile kına askere gidecek gence ya da evlenecek gelin adayına farklı anlamlar içererek yapılır. Kültürümüzde kına hem bekâreti temsil etmesi hem de koruyucu özelliği sebebi ile yakılır.

Kına gecelerinde gelin adayının ve davetlilerin ellerine yakılan kına ile evliliğin korunup kutsanması amaçlanır. Kınanın rengi kırmızıdır ve Türklerde kırmızı bereketi simgeler. Öyle ki çok eski Türk adetlerinde gelinlikler de evliliğin bereketini arttırmak için kırmızı ağırlıklı renklerde idiler.

Geleneksel Kına Gecesi Adetleri Nelerdir?

Kına gecesi adetleri yöreden yöreye değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak düğünden önce düzenlenen bu gece ya kız evinde ya da kız tarafının ayarladığı bir yerde yapılır. Ancak yakılacak kına oğlan evi tarafınca alınır. Kına gecelerine özel gelin adaylarının kıyafet ve aksesuarları vardır. Buna bağlı olarak da davetlilere de yeniş, kına, şeker gibi özel hediyeler dağıtılır.

Kına öncesinde gelinin başına allı pullu al bir duvak örtülür. Gelin adayının arkadaşları ya da genç kızlar tarafından ağıtlar söylenerek, içerisinde mumların yakıldığı özel kına tepsisi getirilir. Daha sonrasında dua ile kına yakmaya başlanır. Kına, gelinin sağ elinin içine konulur ve içerisine de bir altın konularak ipek mendille bağlanır.

Kına yakma töreni sırasındaki ağıtlar gelinin baba evinden ayrılmasını gösterir şekilde ayrılık ve gurbete gitme temalıdır. Ancak gelinin sevdiğine kavuşmasını da vurgulamak için de törende yöresel oyun havaları ile hareketli müzikler çalınır ve söylenir.

Modern Kına Gecesi Nasıl Gerçekleşir?

Günümüzde kına gecelerinde hem eski gelenekleri hem modern yaşamın getirdiği istekleri bir araya getirilir. Daha önceden sadece kadınların katıldığı kına geceleri şimdilerde hem erkelerin hem de kadınların katıldığı bekârlığa veda partisi tarzında gerçekleşmektedir.

Özellikle büyük şehir yaşamında geleneklerde yaşanan dönüşümle kına geceleri daha modern hale gelmiştir. Eskinin o çok ağıtlı şarkıları yerine daha harekeli müzikler, dans gösterileri ile unutulmaz kına geceleri yapılmaktadır.

İzmir’in en ilk ve en donanımlı kına organizasyon firması olarak ister geleneksel ister modern tarzda istediğiniz konsepte kına organizasyonları yapıyoruz. Kına hediyelerinden giyilecek kıyafete ya da davetlilere verilecek hediyelere kadar en ince detayları planlıyoruz. Kına organizasyonlarında size uygun bütçelerle en iyi kalitede hizmeti sunmak için bu en özel gece yanınızda olmaya devam ediyoruz.

 

Kına Organizasyon Paketlerimizi İnceleyin!

WhatsApp chat